Een office in china?

Dit lijkt moeilijker dan dat het is. Als eerste natuurlijk de keuze van de plaats. Na ons bezoek aan Shanghai werd wel duidelijk dat het daar lastiger gaat worden: de stad is overvol, de lonen stijgen en de chinezen zijn nu vooral zelf heel ondernemend en hebben in steeds mindere mate de buitenlanders nodig. Neem dan Chengdu, de tweede stad waar we een kijkje namen. Chengdu is een van de 2nd-tier steden in China, waar op dit ogenblik de overheid hard de economische ontwikkeling aan het promoten is. En die promotie gaat samen met een mooie welkomst speech tijdens ons bezoek aan de High Tech Zone door een vertegenwoordiger van het gestaalde kader: volledig in het chinees. Gelukkig wordt de speech daarna dunnetjes overgedaan door een goed engels sprekende man die ons uitlegt wat de mogelijkheden zijn.

Je hebt het gevoel in een reclamespot terecht te zijn gekomen, en de lokale overheid laat geen moment onbenut om je ervan te overtuigen dat je hier moet zijn als je in China wilt komen investeren. De bijbehorende glossy folder vermeld: electriciteit: 8 eurocent per kwh, drinkwater 31 eurocent per kuub, overal glasvezel aanwezig voor supersnel internet, labor cost…. Labor cost? De folder meldt dat een “gemiddelde” programmeur hier 2300 euro per jaar kost, en voor een software engineer met master’s degree moet je gemiddeld aan 6600 euro per jaar denken. Je moet hier dan nog wel 31% sociale premies bij optellen als je de werkgeverslasten wilt berekenen. Ook wordt terloops nog even vermeld dat zwaar chemisch afval of radioaktief afval bij de overheid kan worden ingeleverd indien je daar gebruik van wenst te maken. Verder een stapel folders van kale bouwkavels (“removal and demolition are under way” – in China schildert de overheid een teken op je muur en dan heb je 14 dagen voordat je woning tegen de vlakte gaat. Voordeel is wel dat je altijd andere woonruimte krijgt), panden in aanbouw of compleet gerealiseerde kantoorunits in elke gewenste grootte die je maar wilt. zie cdht.gov.cn

Daarnaast krijg je de beschikking over iemand van de overheid die je full time komt helpen bij het verkrijgen van alle benodigde vergunningen, als je je daar al zorgen over maakt want in de folder staan alle stappen die voor de vergunning nodig zijn in een overzichtelijk schema vermeld. Kortom: te mooi om waar te zijn. Denkend aan ons kikkerlandje waar de overheid de ondernemer op elk mogelijke manier het leven zuur probeert te maken is het toch wel een verademing, zo’n dictatuur. Als proef op de som zijn we dezelfde dag ook nog op bezoek geweest bij Plenware, een fins detacheringsburo werkzaam in de ICT sector. Zij hebben net een Chengdu office geopend, en zijn op het moment dat we binnenkomen net klaar met inrichten. Op de vraag of alles inderdaad zo gemakkelijk gaat kwam het antwoord dat we al min of meer hadden verwacht: sommige dingen gaan makkelijk, andere moeilijk. De ervaring was dat vaak de simpele dingen lang duren, bv het regelen van een mobieltje. Dat komt ook overeen met onze ervaring toen we een paar batterijen wilde kopen en een half uur aan het onderhandelen waren met de beste man omdat hij vond dat we teveel betaalden. In China gaan makkelijke dingen moeilijker, moeilijke dingen gaan gemakkelijker.

Al met al ben ik zeer enthousiast geworden om hier iets te gaan starten. In Nederland wordt het steeds moeilijker om software te ontwikkelen, goede mensen zijn niet te krijgen, en hier in China lijkt de kans op succes veel groter. Na eerdere mislukte pogingen om software ontwikkeling in India en in China door een outsourcing bedrijf te laten uitvoeren denk ik er nu over om hier een kantoorunit te huren en een development club te starten. Ik ben om.
Ronald van Woensel – Chinareis2008.nl